torstai 25. toukokuuta 2017

Kiinanpionin kriittiset hetket

Niinhän minä sillon viime kesänä meinasin, että en sen tontilta löytyneen pionin lisäksi laita uutta ennen kuin tiedetään missä se on tontilla turvassa remonttihommilta. Ja niinhän siinä kävi, että kuitenkin hairahduin ja kiinanpioni Ewelina muutti meidän mökille.

pionin

Silloin jo viime kesänä (linkki yllä) opittiin, että istutus on pioninkasvatuksen kriittisin vaihe. Pioni.fi lienee paras foorumi istutusinfolle:

"Istutus rinteeseen tai harjupenkkiin, maa läpäisevää, vettä ei saa kertyä pionin juurelle."

Koska tuo edellinen pioni löytyi rantapuskasta, niin pelaan varman päälle ja pistän uuden sinne myös. Yhessä kohtaa poltettiin lehtiä viime keväänä, joten siinä ei koko kesänä kasvanu mitään eli siihen vaan. Ei pelkoa, että kadottais samalla akileijoja tai muuta kaunista. 

"Pionit ovat mineraalimaan kasveja. Älkää käyttäkö turvetuotteita pionipenkkiin. Esim. Aurinkomulta, Musta Multa, Puutarhamulta ym. ovat turvetuotteita, niillä on mullan kanssa yhteistä vain nimi. Hakekaa vaikka ämpärillä kunnon peltomultaa lähimmästä pellosta!"

Se oli ihan hyvää se multa siinä rantapenkassa.

Mäyräkoira rantatörmällä pionin istutuspaikka ja lapio

"Istutuskuopan syvyydeksi riittää vajaa puoli metriä. Kuopan pohjalle palanutta lantaa maahan sekoittaen (kanankakkaa ei lapiokaupalla!), sen päälle hiukan puhdasta maata ja pioni sen päälle. Juurakon niskasta, siitä mistä silmut lähtevät, pitää olla maan pintaan 3-5 senttiä."

Tulkitsin, että jos ei jaksa lähteä hakemaan viiden kilsan päästä tallilta palanutta lantaa, niin tuota kanankakkaa saa käyttää (kunhan ei lapiokaupalla). Ihan en tajunnu, että kummasta suunnasta pitää olla maan pintaan 3-5cm, joten varmuuden vuoksi en pistäny juurikaan syvemmälle kuin se oli siinä omassa purkissaan.

Tiesin muuten, että meillä on kaikkiruokainen mäyräkoira, mutta ihan en arvannu, että se tilaisuuden salliessa pistelee myös kanankakkaa parempiin suihin ihan suoraan pussista.

"Älä käytä kalkkia. Pioni on happamen maan kasvi (pH 6,0-6,5), pH:n tästä noustessa häiriintyy kasvin ravinteiden saanti."

Mittaako joku näitä pH-arvoja oikeesti vai vetääkö porukka vaan tunteella? Saa kommentoida.


kiinanpioni istutettu rantatörmälle mäyräkoira vahtii taustalla kaloja

"Istutuskuopan lanta riittää pionille hyvin muutamaksi vuodeksi ja taimivaiheen jälkeen ei pionia tarvitse kastella."

Eli taimivaiheessa kasteellaan? Onko tää isutus taimivaihe vai oliko se silloin, kun joku kasvatti sen taimeksi?

------

Joka tapauksessa, pari viikkoa myöhemmin havaittavissa toiveikkaita elonmerkkejä:

Pioni eli kiinanpioni Ewelina kasvattanu pidempiä versoja sitten isutuksen

"Yllä kuvattu koskee ennen kaikkea kiinanpioneja. Pionien suvun yli 30 laijilla on erilaisia vaatimuksia."

Epäilemättä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti